Er du gravid, bør du kontakte din læge for at aftale en tid til en graviditetskonsultation gerne allerede når du er 6-8 uger henne i graviditeten. Herunder kan du læse om graviditet og hvilke undersøgelser der er hos din egen læge.
De første tegn på graviditet
Menstruationen udebliver eller er formindsket
Kvalme – især om morgenen
Brysterne vokser og bliver ømme
Generel træthed
Graviditetstest
Hvis du tænker du er gravid kan du selv købe en graviditetstest og få det bekræftet eller du kan kontakte klinikken og få undersøgt om du er blevet gravid. Er du i tvivl om hvor langt du er henne skal du kontakte klinikken for en vurdering.
Terminsdato
Hvis du kender datoen for din din sidste menstruations første dag kan du benytte en terminsberegner til at finde ud af hvor langt du er i graviditeten. Terminsdatoen er den dato, du forventes at føde, og den fastsættes ud fra den første dag i din sidste menstruation og 40 uger frem. Det er normalt at føde 3 uger før til 2 uger efter terminen.
Undersøgelser i graviditeten
Der er 3 forebyggende graviditetsundersøgelser hos din egen læge og den første ligger, hvor du er omkring 6-8 uger henne i graviditeten.
Formålet med konsultationerne er at rådgive dig og følge graviditetens udvikling, så du forbliver sund gennem hele graviditeten, og barnet får de bedste muligheder for at blive født sundt og levedygtigt.
Uge 6-10
Første besøg er hos sygeplejersken.
I laver sammen en vandrejournal, hvor det videre undersøgelsesforløb og fødested aftales. Sygeplejersken vil notere din terminsdato i systemet, så du fremover vil få tilsendt den nødvendige information i god tid, og du vil blive vejet, får målt puls og blodtryk samt undersøgt din urin for bakterier. Du får taget en blodprøve der angiver din blodtype og screener som rutine for HIV, Hepatitis B og Syfilis. Du vil blive informeret om det videre forløb hos jordemoder og hvis du ønsker det, hvordan du bestiller tid til fosterdiagnostik. Du informeres om vaccinationer tilbudt under graviditeten. Når vandrejournalen er lavet får du en tid ved lægen til opfølgning.
Uge 25
Andet besøg hos praktiserende læge. Ved denne undersøgelse kontrolleres både dit og barnets helbred. Du får målt blodtryk, der lyttes til barnets hjertelyd og din urin kontrolleres for bakterier og protein. Kvinder med Blodtype Rhesus negativ skal have taget ny blodprøve for at kontrollere hvilken blodtype barnet har. Er barnet Rhesus positiv anbefales at moderen får anti-D immunoglobulin for at undgå rhesus immunisering i graviditeten.
Uge 32
Tredje besøg hos praktiserende læge. Igen kontrolleres både dit og barnets helbred. Du får målt blodtryk, der lyttes til barnets hjertelyd og din urin kontrolleres for bakterier og protein. Eventuelle problemstilinger vedrørende fødsel vurderes.